Jagodowa chmurka – najlepsze ciasto ever!

Jagodowa chmurka jest jednym z lepszych ciast, które jadłam i sama piekłam. Na pierwsze oko wydaje się trudna i czasochłonna, a w rzeczywistości nie różni się od innych wypieków. Wszystko to kwestia wprawy. Obecnie piekę ją z pamięci, oczywiście z wykorzystaniem ukochanego Thermomixa. Ale i bez niego można ją śmiało przygotować. Jagodowa chmurka, jest wg mnie lepszą wersją znanej wszystkim malinowej chmurki. Nie jest to może obecnie modne ciasto fit, ale czym byłoby życie bez odrobiny zakazanej słodyczy. Spróbujcie, a na pewno się uzależnicie.

Składniki:

1. Kruche ciasto:

– 100 g masła

– 150 g mąki pszennej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 30 g cukru pudru

– 3 żółtka

2. Galaretka z jagodami:

– 3 szklanki wrzącej wody (750 ml)

– 3 galaretki o smaku owoców leśnych (malinowe również mogą być)

– ok 500 g jagód (świeżych lub mrożonych)

3. Beza z migdałami:

– 3 białka w temperaturze pokojowej

– 150 g cukru pudru

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 40 g płatków migdałowych

4. Krem śmietankowy:

– 250 g serka mascarpone

– 500 g śmietanki kremówki 30 % (idealnie ubija się Łaciata)

– 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

1. Ciasto kruche – wszystkie składniki wkładamy do misy i mieszamy 30 s./obr 4. Prostokątną blachę (23 x 33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Wyłożyć ciasto. Nakłuć widelcem i wsadzić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 ºC przez 15 minut. Wyjąć i wystudzić.

2. Galaretka z jagodami – 3 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Wymieszać. Jeśli mamy mrożone jagody, wsypać od razu i odstawić do stężenia.

3. Beza z migdałami – białka wlać do misy. Założyć motylek i ubijać 4 min/obr 3. Stopniowo dodawać cukier puder. Pod koniec dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Wylać masę bezową i rozsmarować. Posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 140 ºC przez 1 godzinę. Wystudzić.

4. Krem śmietankowy – wszystkie składniki wkładamy do misy. Zakładamy motylek i ubijamy 3 min/obr 3. Do uzyskania gęstego kremu. Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

Wskazówki: Na ostudzone ciasto wylewamy stężoną galaretkę. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przygotowujemy krem, który nakładamy na wierzch galaretki. Następnie wykładamy wcześniej przygotowaną bezę. Nie należy się przejmować jeśli nam się połamie przy nakładaniu. Naprawdę tego później nie widać. Ciasto najlepiej smakuje po nocy w lodówce. Można je przechowywać do 3 dni w lodówce.