zdrowe warzywa

Czy kalerosse jest zdrowe? Co musisz wiedzieć o tym warzywie?

Być może na dźwięk słowa „kalerosse” wzruszasz ramionami, ponieważ nazwa ta nie mówi Ci wiele. A może kojarzysz już to nowe, niezwykłe warzywo, które jest połączeniem brukselki i jarmużu. Czy kalerossse jest zdrowe? I co warto wiedzieć o tym warzywie?

Gdzie występuje kalerosse?

Kalerosse to zupełnie nowe warzywo. Powstało one na skutek ingerencji człowieka -jednak bez użycia GMO oraz substancji chemicznych. Pewnego dnia, 15 lat temu, grupa angielskich botaników i naukowców postanowiła po prostu, że zaczną pracować nad stworzeniem zupełnie nowego warzywa, które będzie mieć wyjątkowy, łagodny smak a jednocześnie posiadać wszystko to, co tylko może dać roślinie matka natura. Udało się w stu procentach – tak oto w 2012 na rynek w Stanach Zjednoczonych zawitało ekologiczne połączenie jarmużu i brukselki, wyhodowane za pomocą naturalnych metod krzyżowania roślin.

Jego popularność szybko rozrosła się na inne kraje – duże uznanie zdobyło między innymi w Holandii, Szwajcarii, Niemczech, Skandynawii, Wielkiej Brytanii. Niedawno dotarło również do Polski. Jego dystrybutorem jest firma Fit&Easy, która jako pierwsza wprowadziła kalerosse na rynek Polski. Warzywa te uprawiane są od jakiegoś czasu na plantacjach koło Warszawy.

Czy kalerosse jest zdrowe?

Ponieważ kalerosse nie jest modyfikowane genetycznie, zawiera w sposób oczywisty wszystko to, co najzdrowsze z brukselki i jarmużu. Kalerosse to de facto prawdziwa bomba witaminowa. To źródło przeciwutleniaczy i antyoksydantów. Dodatkowo, w stu gramach kalerosse znajduje się blisko dwa razy więcej witaminy C oraz B6 niż w klasycznej brukselce. Kalerosse zawiera także magnez, potas czy kwas foliowy, oraz witaminę E. Te wszystkie składniki nie dość, że wspomagają układ nerwowy, to dodatkowo wzmacniają wzrok i wpływają korzystnie na cały układ odpornościowy. To warzywo idealnie sprawdzi się podczas zimowych niedoborów witaminowych. Kalerosse możesz także marynować lub kisić, jednak najlepiej smakuje na świeżo, surowe lub lekko grillowane.

Co jeszcze musisz wiedzieć o kalerosse?

Kalerosse to warzywo, które świetnie odnajduje się w naszej strefie klimatycznej. Sieje się je na początku lata, a spożywa od listopada do marca. To więc prawdziwe warzywo sezonowe, które zachowuje pełnię składników odżywczych. W Polsce, uprawiane jest na kilku plantacjach pod Warszawą. Można kupić je w woreczkach oraz jako całe główki.

Inna nazwa kalerosse to kalettes, a powstała ona z połączenia angielskich odpowiedników słów „brukselka” i „jarmuż”. W smaku kalerosse jest właśnie połączeniem tych dwóch składników, przy zachowaniu najciekawszych nut smakowych, obecnych w tych warzywach. Ma więc w sobie charakterystyczne nuty brukselki wzbogacone o słodycz i lekko orzechowy posmak jarmużu. Połączenie to jest niezwykle ciekawe i smaczne!

Napisz komentarz