Jak zrobić domowe batoniki musli dla dzieci?
Coraz więcej mam ma świadomość, że różnorodna dieta dziecka jest ważna dla jego prawidłowego rozwoju. W ostatnim czasie coraz popularniejsza jest dieta BLW, którą można zacząć stosować od szóstego miesiąca życia. Czym jest BLW i co dokładnie dziecko może na niej jeść? Już wam mówimy i dzielimy się przepisem na domowe batoniki musli dla dzieci, które doskonale sprawdzą się przy tej metodzie żywienia.
Czym jest dieta BLW?
Z angielskiego baby-led weaning, po polsku po prostu “bobas lubi wybór”. Ta dieta zakłada, że dziecko samo decyduje, co chce jeść, kiedy i jak. Ważne jest, by dieta była różnorodna i bogata w składniki odżywcze i podana w ciekawy sposób, by dziecko chętniej jadło.
Dieta polega pa stopniowym rozszerzaniu diety i wprowadzania stałych pokarmów już w trakcie karmienia piersią, BLW ma przygotować dziecko do samodzielnego jedzenia. Dzidziuś stopniowo poznaje warzywa, owoce, płatki owsiane, kasze, makarony w postaci naturalnej, nie jako zmielona papka.
Najważniejszy jest jednak wybór, przygotowując posiłek dla dziecka, musimy podać mu różne warzywa i owoce i pozwolić mu zdecydować, co by chciał zjeść. W późniejszym etapie można wprowadzić różne wytrawne gofry, czy właśnie batoniki musli – będą dobrym sposobem na urozmaicenie diety dziecka.
Z czego zrobić zdrowe batoniki dla dziecka?
Batoniki musli dla dzieci można zrobić z wielu składników, wpierw jednak musimy zrobić domowe musli, do przygotowanej mieszanki płatków, możemy dodać:
- orzechy,
- pestki i nasiona,
- płatki jaglane,
- amarantus ekspandowany,
- wiórki kokosowe,
- ziarna kakaowca,
- mak,
- jagody goji,
- suszone daktyle, rodzynki, czy inne owoce.
Najważniejsza dla batoników musli jest baza, czyli płatki zbożowe, potem można je dowolnie łączyć z innymi produktami. Których użyć? To już kwestia indywidualna, zachęcamy do próbowania różnych kombinacji, tak, by znaleźć swoją ulubioną mieszankę owoców i orzechów, ale też odpowiednią konsystencję. Jeśli chcesz dodać batonikom musli trochę polotu, całość możesz oblać czekoladą lub miodem.
Jak zrobić domowe batoniki musli dla dzieci?
Naszą ulubioną substancją sklejającą płatki musli w batoniku są daktyle, odpowiednio przygotowane nadają słodkości, jest jej na tyle, że nie ma potrzeby dodawać cukru, a zmiksowana konsystencja dobrze skleja całość. Żeby przygotować nasze batoniki musli bez cukru, potrzebujemy: daktyli, płatki owsiane, słonecznik, wiórki kokosowe i masło orzechowe. Sypie produkty ze sobą mieszamy. Daktyle zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż zmiękną, potem je siekamy i wrzucamy do miski z resztą produktów, do całości dodajemy masło orzechowe i wyrabiamy. Masę następnie wykładamy do foremki i dajemy do lodówki, by masa zastygła, po kilku godzinach nasze batoniki musli są gotowe do spożycia. Smacznego!
Batoniki musli możesz kupić swoim dzieciom w każdym sklepie, jednak my zachęcamy do zrobienia ich w domu, te sprzedawane w marketach często mają w sobie syrop glukozowo-fruktozowy, który nie jest zdrowy, domowe batoniki musli są znacznie zdrowszą alternatywą dla dziecka.
Olimpia
Ja zamiast daktyli używam miodu do takich domowych batoników, zwłaszcza jak nie mam czasu na ich namaczanie i blendowanie. Na bazie podanych przez Was składników można zrobić także pyszną granolę – dwie pieczenie przy jednym ogniu 😉
Aśka
Świetny patent z tymi daktylami, nigdy nie wiedziałam czym je zastąpić. Dziękuję! Z nieba mi spadłaś. Lecę robić batoniki musli 😀
Werka
Dieta BLW wygląda całkiem ciekawie, muszę się w to zagłębić, może rozszerzę mojemu Jankowi dietę