Domowy batonik musli

Jak zrobić domowe batoniki musli dla dzieci?

Coraz więcej mam ma świadomość, że różnorodna dieta dziecka jest ważna dla jego prawidłowego rozwoju. W ostatnim czasie coraz popularniejsza jest dieta BLW, którą można zacząć stosować od szóstego miesiąca życia. Czym jest BLW i co dokładnie dziecko może na niej jeść? Już wam mówimy i dzielimy się przepisem na domowe batoniki musli dla dzieci, które doskonale sprawdzą się przy tej metodzie żywienia.

Czym jest dieta BLW?

Z angielskiego baby-led weaning, po polsku po prostu “bobas lubi wybór”. Ta dieta zakłada, że dziecko samo decyduje, co chce jeść, kiedy i jak. Ważne jest, by dieta była różnorodna i bogata w składniki odżywcze i podana w ciekawy sposób, by dziecko chętniej jadło.

Dieta polega pa stopniowym rozszerzaniu diety i wprowadzania stałych pokarmów już w trakcie karmienia piersią, BLW ma przygotować dziecko do samodzielnego jedzenia. Dzidziuś stopniowo poznaje warzywa, owoce, płatki owsiane, kasze, makarony w postaci naturalnej, nie jako zmielona papka.

Najważniejszy jest jednak wybór, przygotowując posiłek dla dziecka, musimy podać mu różne warzywa i owoce i pozwolić mu zdecydować, co by chciał zjeść. W późniejszym etapie można wprowadzić różne wytrawne gofry, czy właśnie batoniki musli – będą dobrym sposobem na urozmaicenie diety dziecka.

Z czego zrobić zdrowe batoniki dla dziecka?

Batoniki musli dla dzieci można zrobić z wielu składników, wpierw jednak musimy zrobić domowe musli, do przygotowanej mieszanki płatków, możemy dodać:

  • orzechy,
  • pestki i nasiona,
  • płatki jaglane,
  • amarantus ekspandowany,
  • wiórki kokosowe,
  • ziarna kakaowca,
  • mak,
  • jagody goji,
  • suszone daktyle, rodzynki, czy inne owoce.

Najważniejsza dla batoników musli jest baza, czyli płatki zbożowe, potem można je dowolnie łączyć z innymi produktami. Których użyć? To już kwestia indywidualna, zachęcamy do próbowania różnych kombinacji, tak, by znaleźć swoją ulubioną mieszankę owoców i orzechów, ale też odpowiednią konsystencję. Jeśli chcesz dodać batonikom musli trochę polotu, całość możesz oblać czekoladą lub miodem.

Jak zrobić domowe batoniki musli dla dzieci?

Naszą ulubioną substancją sklejającą płatki musli w batoniku są daktyle, odpowiednio przygotowane nadają słodkości, jest jej na tyle, że nie ma potrzeby dodawać cukru, a zmiksowana konsystencja dobrze skleja całość. Żeby przygotować nasze batoniki musli bez cukru, potrzebujemy: daktyli, płatki owsiane, słonecznik, wiórki kokosowe i masło orzechowe. Sypie produkty ze sobą mieszamy. Daktyle zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż zmiękną, potem je siekamy i wrzucamy do miski z resztą produktów, do całości dodajemy masło orzechowe i wyrabiamy. Masę następnie wykładamy do foremki i dajemy do lodówki, by masa zastygła, po kilku godzinach nasze batoniki musli są gotowe do spożycia. Smacznego!

Batoniki musli możesz kupić swoim dzieciom w każdym sklepie, jednak my zachęcamy do zrobienia ich w domu, te sprzedawane w marketach często mają w sobie syrop glukozowo-fruktozowy, który nie jest zdrowy, domowe batoniki musli są znacznie zdrowszą alternatywą dla dziecka.

3 komentarze

  • Olimpia

    Ja zamiast daktyli używam miodu do takich domowych batoników, zwłaszcza jak nie mam czasu na ich namaczanie i blendowanie. Na bazie podanych przez Was składników można zrobić także pyszną granolę – dwie pieczenie przy jednym ogniu 😉

    Reply
    • Aśka

      Świetny patent z tymi daktylami, nigdy nie wiedziałam czym je zastąpić. Dziękuję! Z nieba mi spadłaś. Lecę robić batoniki musli 😀

      Reply
  • Werka

    Dieta BLW wygląda całkiem ciekawie, muszę się w to zagłębić, może rozszerzę mojemu Jankowi dietę

    Reply

Napisz komentarz