musli

Gotowe musli dla dzieci – co musi zawierać, aby było zdrowe?

Na rynku mamy dziś wiele rodzajów musli. Wydawać by się mogło, że każde musli jest zdrowe, jednak w ofercie różnego rodzaju płatków możemy niejednokrotnie natknąć się na wiele niespodzianek. Czego unikać? I na co zwracać uwagę przy wyborze musli?

Dlaczego musli jest zdrowe?

Musli to mieszanka płatków i różnego rodzaju dodatków. Może być skomponowane na bazie płatków owsianych albo innego rodzaju zbóż. Dobrą bazą są płatki kukurydziane czy prażona gryka, ale prawda jest taka, że idąc do sklepu i widząc regał pełen płatków musli możemy takich baz znaleźć setki. Warto zaznaczyć, że nie każde płatki śniadaniowe to musli. Żeby zakupiony przez nas produkt był w istocie musli, powinien składać się z płatków owsianych, granoli czy innego rodzaju otrębów oraz dodatków takich jak suszone owoce, rodzynki, orzechy itp.

Dobrze skomponowane musli są bogatym źródłem różnego rodzaju składników i wartości odżywczych. Dla przykładu płatki owsiane zawierają dużo błonnika. Natomiast orzechy, które dla naszej zdrowotności powinny znaleźć się w każdej mieszance.

Czego unikać w gotowym musli?

Paradoksalnie nie każde musli, które znajdziesz w sklepie będzie zawierało wartościowe składniki i witaminy. Warto dobrze przeczytać skład na opakowaniu.

Największym wrogiem zdrowej diety, i to wrogiem w przypadku musli dość sprytnym, jest ukryty w różnego rodzaju składnikach cukier. Podstępne są szczególnie owoce kandyzowane, gdyż do ich przetworzenia używa się dużo cukru. Jednak również owoce suszone mogą zawierać w sobie szereg przetworzonych substancji, takich jak barwniki, sztuczne aromaty itp.

Są również w musli substancje, które możemy wyczytać tylko ze składu, a których definitywnie powinniśmy unikać. Są to między innymi olej palmowy, syrop glukozowy, spluchniacze czy wszelkie owoce suszone z dodatkiem siarki (nie zawsze tak będzie, warto jednak to sprawdzić). Im naturalniejsze będą musli, tym lepiej – im mniej dodatkowych składników zawierają, tym będą zdrowsze.

Jakie musli najlepiej wybrać?

Jeśli masz taką możliwość, najlepiej kup musli w sklepie bio. Możesz również zamówić taką naturalną mieszankę w sklepie internetowym lub zrobić samemu. Jeśli jednak nie jest Ci po drodze z żadną z tych rzeczy, wybierając się do sklepu aby kupić odpowiednie musli, przygotuj się na dokładne czytanie składu płatków. Zasada jest prosta – im mniej elementów, co do których nie jesteś pewna, czym tak naprawdę są, tym lepiej. Najlepiej, jeśli musli będzie zawierać bazę, orzechy i nieco owoców – choć te ostatnie warto dodać, samemu, na przykład w formie świeżych, sezonowych plonów natury do już gotowego musli.

Zwróć uwagę, czy musli ma orzechy i w jakich proporcjach. Dobra baza pod musli to płatki owsiane, ewentualnie innego rodzaju otręby lub ziarna.

Napisz komentarz