Jaglane naleśniki, pasta z awokado, musli dla dzieci… 10 pomysłów na wartościowe śniadanie dla dzieci
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. To on dostarcza nam energii, stąd powinien być lekki i zdrowy. Dobrze zjeść śniadanie, które będzie syte, ale jednocześnie nieobciążające dla żołądka. Posiłki dla najmłodszych powinny również być bogate w składniki energetyczne, które będą źródłem energii przez cały dzień.
Po pierwsze warzywa
Każdy wie, że warzywa to największe źródło witamin i mikroelementów. Oczywiście zachęcamy przede wszystkim do tego, żeby warzywa jeść sezonowo, czyli używać tych roślin, które są najbardziej dostępne w konkretnym czasie, a co za tym idzie najzdrowsze. Poniżej podajemy propozycje, które mogą zawierać sezonowe warzywa, ale ich skład można zmieniać zależnie od pory roku.
- Sałatka z pomidorów – ten wariant polecamy szczególnie latem, gdy warzywniaki uginają się od pomidorów najlepszej jakości. Obrane pomidory należy pokroić na cząsteczki, przyprawić sokiem z cytryny, odrobiną pieprzu i soli oraz naturalnym olejem (lnianym lub oliwą). Zamiennie, można robić także sałatkę z ogórków.
- Omlet z jarmużem to świetny pomysł na szybkie śniadanie. Wystarczy posiekany jarmuż dodać do klasycznej bazy omletowej. Jarmuż można najpierw przysmażyć z odrobiną czosnku i na niego wylać rozbełtane jajko.
- Pasta z awokado – bardzo modna ostatnimi czasy potrawa, wzorowana na meksykańskim guacamole, jednak jej sposób przyrządzania jest u nas nieco inny. Avocado wystarczy zblendować z oliwą, czosnkiem, papryczką chili, solą i innymi przyprawami według gustu. Pasta z avocado świetnie komponuje się z ciemnym chlebem.
- Twarożek z rzodkiewką – czymże byłoby śniadanie bez nieśmiertelnego twarożku z rzodkiewką? Należy pokroić ją na małe kawałeczki, dodatkiem może być również świeży szczypiorek.
- Grzanki z pomidorami – to znane w Hiszpanii „tostadas”, które można podsmażyć na patelni z drobno posiekanym pomidorem, czosnkiem i pietruszką. Pomidor powinien być miękki. Grzankę pokrytą pomidorem smażymy pod przykryciem.
Po drugie nasiona
Również nasiona i płatki są niezwykłym źródłem witamin, a przede wszystkim błonnika. Wśród tego rodzaju specjałów polecamy przede wszystkim:
- Płatki musli – można je kupić jako gotowe mieszanki, lub zrobić ze zbóż i kandyzowanych owoców. Na rynku rodzajów musli jest niezwykle dużo, na pewno więc Twoje dziecko ma już swoje ulubione smaki.
- Owsianka – to absolutny klasyk, jednak owsianka wcale nie musi być nudna. Wystarczy, że dodasz do niej ulubione owoce lub orzechy, żeby Twoje dziecko oszalało na punkcie tej niezwykle zdrowej potrawy.
- Naleśniki z kaszy jaglanej – prosty sposób na sukces. Do stworzenia naleśnikowego ciasta używasz kaszy jaglanej (jako baza lub dodatek). Takie naleśniki możesz przyozdobić czym tylko chcesz, same w sobie są one niezwykle zdrowe.
Po trzecie owoce
Owoce również są niezwykle zdrowym i smacznym pomysłem na rozpoczęcie dnia. Szczególnie warte polecenia są:
- Wszelkie sałatki owocowe – możesz je robić z użyciem owoców sezonowych lub egzotycznych, warto także uzupełnić je o orzechy czy ziarna.
- Koktajle – mogą być one stworzone z samych owoców, lub połączenia owoców i warzyw. Sprawdzą się przede wszystkim w cieplejsze dni, ale istnieją również świetne, rozgrzewające koktajle zimowe.
Cokolwiek wybierzesz, na pewno będzie to zdrowe oraz przede wszystkim smaczne.
andrzej
U nas hitem są teraz tosty z awokado, ale zaproponuję jutro córce koktajl na słodko, ciekawe co powie 🙂
Irmina
Tosty z awokado są w dechę, tylko samo awokado drogie;)