warzywa kalerosse

Kalerosse nasiona – gdzie kupić? Jak uprawiać kalerosse?

Być może nigdy jeszcze nie słyszałaś o kalerosse, a może czytając kulinarne newsy natknęłaś się na informację o tym nowym warzywie. Nowym, ponieważ kalerosse jeszcze kilka lat temu nie było znane nigdzie na świecie. To połączenie brukselki i jarmużu jest w Polsce absolutnym hitem ostatnich miesięcy.

Co to jest Kalerosse?

Kalerosse to zupełnie nowe warzywo, stworzone przez ludzi. Z krzyżówki jarmużu i brukselki powstała podobna do kapusty forma, która w smaku przypomina zarówno brukselkę, jak i jarmuż. Co jednak najważniejsze, w procesie tworzenia tej nowej rośliny nie dopuszczono do ingerencji sztucznych składników ani modyfikacji genetycznej GMO. To całkowicie naturalny wytwór natury, zaprojektowany jednak przez ludzi w zgodzie z naturalnym cyklem rozwoju roślin.

Kalerosse to warzywo sezonowe, które sieje się wyłącznie latem, a jego plony są gotowe do spożycia od listopada do marca. To świetna wiadomość, gdyż jak wszyscy wiemy, w okresie zimowym trudno jest znaleźć niesprowadzane z egzotycznych krajów lub szklarni zdrowe warzywa czy owoce. Kalerosse zostało natomiast przeniesione do Polski i od niedawna możemy je uprawiać na naszym rodzimym ogródku.

W smaku kalerosse jest nieco słodszą wersją brukselki, z najlepszymi jej właściwościami i orzechowymi nutami smakowymi jarmużu. Jak możemy się domyślać, kalerosse jest bardzo zdrowa – posiada dwa razy więcej witaminy B6 i witaminy C niż zwykła brukselka, a także duże stężenie witaminy E.

Gdzie można kupić nasiona kalerosse?

Ponieważ kalerosse to stosunkowo nowe warzywo na polskim rynku, zdobycie jego nasion może nie należeć do najprostszych. Jednak jeśli dobrze poszukasz, możesz znaleźć nasiona kalerosse w niektórych sklepach internetowych. Same nasiona nie są jednak w Polsce jeszcze tak popularne, za pośrednictwem Internetu możesz więc kupić nasiona kalerosse w zagranicznych sklepach internetowych, takich jak amerykańska firma Johnny’s Select Seed.

Jeśli zasiejesz już pierwsze nasiona i kalerosse zakwitnie, możesz poobserwować, w której jego części znajdują się nasiona i spróbować „sklonować” swoje plony. Jak zostało wspomniane, to nowa roślina i jej uprawa może nas jeszcze niejednokrotnie zaskoczyć.

Jak uprawiać kalerosse?

Kalerosse jest stosunkowo proste w uprawie i dba się o nią podobnie jak o jarmuż. Można wysiewać ją wprost do gruntu albo u siebie na parapecie, latem jednak warto skorzystać z dobrodziejstw ziemi. Kalerosse należy podlewać oraz nawozić tak jak wszystkie warzywa uprawiane w tym okresie. Nie jest to skomplikowane, warto jednak zapoznać się z ulotką na nasionach, gdzie uprawa najprawdopodobniej będzie dokładnie opisana. Pojawienie się pierwszych plonów to średnio 110 – 138 dni od zasiania. Kalerosse to warzywo, które ma unikalne zastosowanie. Możemy je piec, gotować, przysmażać, dodawać do sałatek i kanapek. Obecnie na polskim rynku istnieje tylko jeden producent tego warzywa, firma Fit&Easy. Dołącza ona do opakowań gotowego kalerosse mini – książeczkę z przepisami i propozycjami jak podać to niezwykłe, zupełnie nowe warzywo.

Napisz komentarz