Zalety kalerosse. Dlaczego dzieci powinny jeść kalerosse?
Od jakiegoś czasu, na całym świecie a także Polsce, tryumfy święci kalerosse. To niezwykłe warzywo, będące połączeniem brukselki i jarmużu sieje się wyłącznie latem, a jego owocami (a raczej liśćmi) można cieszyć się od listopada do marca.
Co dobrego jest w kalerosse?
Kalerosse to warzywo, które powstało dzięki próbom połączeniu dwóch najbardziej popularnych ostatnio warzyw – brukselki i jarmużu. Krzyżówka nie była w żaden sposób wspomagana genetycznie, do stworzenia nowego warzywa nie użyto więc GMO ani innych sztucznych składników czy chemikaliów. W efekcie powstało warzywo, które jest bogate w składniki odżywcze, a dodatkowo zupełnie ekologiczne i nieprzetworzone.
Co zawiera kalerosse? Otóż wszystko to, co w brukselce i jarmużu a także dużo więcej. Jest więc bogatym źródłem witaminy B6 i C – ma ich dwa razy więcej niż sama brukselka! Dodatkowo kalerosse zawiera także witaminę E, a także potas, magnez, błonnik, kwas foliowy oraz dużo przeciwutleniaczy. Te wszystkie składniki pomagają zarówno w rozwoju dziecka (witamina B6 poprawia połączenia nerwowe, podobnie magnez i potas, dodatkowo składniki te wspomagają prawidłowy poziom gospodarki wodnej w organizmie), jak i w procesie „odmładzania”- antyoksydanty spowalniają procesy starzenia.
Jak przyrządzić kalerosse?
Kalerosse wygląda jak sałata, ma jednak nieco bardziej postrzępione liście, zbliżone wyglądem do jarmużu. Można jeść właściwie wszystkie części tej rośliny. Nadadzą się one idealnie jako baza do sałatki, ale kalerosse można również grillować. Jeśli natomiast zdecydujesz się na podduszenie kalerosse uzyskasz efekt podobny do zmiękczonego szpinaku. Taka baza idealnie nada się jak dodatek do ryżu czy makaronu, a już absolutnym hitem będzie zrobienie zapiekanki z kalerosse z dodatkiem na przykład koziego sera. Jeśli Twoje dziecko nie przepada za brukselką, być może polubi właśnie to warzywo – jest nieco łagodniejszą wersją brukselki, która jest przełamana lekko orzechowym aromatem jarmużu.
Skąd wziąć kalerosse?
Choć kalerosse to warzywo stosunkowo nowe na naszym rodzimym podwórku, możemy kupić je już w niektórych sklepach. Dystrybutorem tego warzywa jest firma Fit&Easy, która jako pierwsza wprowadziła kalerosse do obrotu na rynku polskim. Dodatkowo, istnieją w Polsce już pierwsze plantacje tej rośliny, koło Warszawy.
Gdzie więc można kupić kalerosse? W gotowej wersji kupisz je przez Internet oraz w niektórych sklepach spożywczych, takich jak Auchan czy Netto, Selgross lub Intermarche. Możesz również spróbować samemu zasiać tę roślinę, jednak nasiona są stosunkowo trudne do zdobycia na polskim rynku (lepszą opcją jest kupienie ich przez Internet od zagranicznego dystrybutora). Kalerosse jest rośliną sezonową, którą można spożywać od listopada do marca – to świetna alternatywa dla selera czy buraka w okresie, w którym tak trudno jest o wartościowe warzywa i owoce.