Brukselki na macie

Co to jest kalerosse?

Kalerosse to połączenie brukselki i jarmużu, ale także wyśmienite warzywo odkryte niedawno przez naukowców. Zdążył się nim zachwycić już cały świat, a niedawno miało swój debiut także w Polsce. Jeśli jeszcze o nim nie słyszałaś koniecznie przeczytaj ten artykuł.

Czym jest kalerosse?

Kalerosse jest nowym warzywem powstałym w wyniku 15 lat pracy nad naturalnymi krzyżówkami roślin. Odkrywcami kierowała chęć stworzenia niezwykłego, oryginalnego warzywa, ale także chęć wydobycia uniwersalnego kulinarnego smaku. Efekt powstał dzięki tradycyjnym i naturalnym metodom krzyżowania nasion, bez jakiejkolwiek ingerencji w materiał genetyczny. Już teraz kalerosse zachwyca miłośników naturalnego stylu życia na całym świecie. Cieszy się wielką popularnością w Stanach Zjednoczonych gdzie od 2012 roku występowało pod nazwą „kalettes”.

Jak wygląda i smakuje kalerosse?

Kalerosse przypomina swoim wyglądem brukselkę, lecz faliste listki wokół tworzą fioletowo-zielone rozetki. Smak kalerosse również zachwyca – to połączenie nut brukselki ze słodkawym, lekko orzechowym posmakiem jarmużu. Warzywo to doskonale smakuje samo, można je także jeść na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić czy gotować. Może być również doskonałym uzupełnieniem kanapek, sałatek warzywnych, przekąsek i dań głównych.

Jakie właściwości zdrowotne posiada kalerosse?

To warzywo jest wyjątkowo zdrowe. W jego 100 gramach znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w brukselce. Kalerosse zwiera też mnóstwo witaminy E wspierającej wzrok i będącej głównym antyoksydantem. Smakiem kalerosse można rozkoszować się od listopada do marca, gdyż jest to warzywo sezonowe.

Jak wykorzystać kalerosse w kuchni?

Jest wiele potraw, które można zrobić z kalerosse: od koktajli owocowych z wykorzystaniem tego warzywa po kurczaka z kalerosse na słodko. Dobrze smakuje również w sałatkach, jako dodatek do omletu, kanapek i sosów.

Jak wygląda uprawa kalerosse w Polsce?

Marka Fit&Easy jako pierwsza wprowadziła do swojego portfolio zupełnie nowe i nieznane dotąd warzywo. Tym samym wyznaczane są nowe trendy smakowe, a ponadto kalerosse zachwyca wszystkich, którzy go spróbują.

Niestety tym wyjątkowym smakiem można rozkoszować się tylko na jesieni, przez zimę i na wiosnę, kalerosse nie uprawia się bowiem latem. Warto skorzystać z niezwykłych właściwości kalerosse i spróbować tego wybornego warzywa. Na pewno przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom zdrowego odżywiania, ale także degustatorom. W Berlinie na targach Fruit Logistica Innovation Award 2013 zdobyło 3 miejsce jeśli chodzi o innowacyjność produktów w sektorze rolnym. Na pewno warto skosztować kalerosse ze względu na walory zdrowotne, bo to warzywo ma ich naprawdę bardzo wiele. Obecnie, gdy żyjemy w tak zanieczyszczonym środowisku, każda roślina jadalna, która zawiera cenne antyoksydanty jest na wagę złota. Dlatego śmiało eksperymentujmy z potrawami z użyciem tego pysznego warzywa.