sezonowe warzywa, kalerosse

Jak wygląda, jak smakuje kalerosse?

Kalerosse zaczyna powoli gościć na polskich stołach. Ponieważ jednak nadal jest to stosunkowo mało znana roślina, możesz być nieco skonsternowana, słysząc tę nazwę po raz pierwszy. Jak wygląda kalerosse? I z czym to się je?

Jak wygląda kalerosse?

Kalerosse to zupełnie nowa roślina, która powstała na skutek krzyżówki dwóch znanych nam dobrze warzyw– brukselki i jarmużu. O ile kalerosse nie wygląda stricte jak brukselka, ani jak jarmuż, o tyle możemy znaleźć w jego wyglądzie cechy obydwu roślin. W zasadzie, jeśli spojrzeć na kalerosse z zewnątrz, bardziej przypomina ono główkę kapusty, postrzępioną na końcach tak jak jarmuż. W istocie są to zielono – fioletowe rozetki stworzone z liści. Do jedzenia możemy użyć każdą część kalerosse.

Kupimy to warzywo zarówno w formie postrzępionych już listków, jak i w całości. Kalerose rośnie całe lato, a plony wydaje jesienią. Cieszyć się jego smakiem możemy od listopada do marca.

Jak smakuje kalerosse?

Kalerose jest idealnym warzywem zarówno dla miłośników brukselki, jak i dla tych, którzy nie są jeszcze do końca do niej przekonani. Nowe warzywo jest bowiem połączeniem wszystkiego, co najbardziej wysublimowane w smakach obydwu tych roślin. Kalerosse ma więc smak brukselki, ale złagodzony za pomocą lekko orzechowych i słodkich nut jarmużu. Takie połączenie daje piorunujący efekt i sprawia, że kalerosse smakuje de facto jak nic innego na świecie. Jego łagodny, ale zarazem charakterystyczny smak stanowi doskonałą bazę pod różnego rodzaju sałatki, zarówno z dodatkami słonymi, jak i słodkimi, a także koktajle czy zapiekanki. Kalerosse możesz także grillować lub jeść na surowo, dusić czy smażyć. Tak naprawdę kalerosse nadaje się niemal do wszystkiego, i warto dodawać go do tak wielu potraw, jak jest to możliwe. Ta roślina ma bowiem w sobie ogromne złoża witamin, przede wszystkim B6 i C, a także witaminę E oraz liczne antyoksydanty. To prawdziwa bomba witaminowa, którą warto spożywać zwłaszcza zimą, kiedy tak bardzo brakuje nam witamin i minerałów.

podobne:  Co robić, aby dziecko nie chorowało w przedszkolu i żłobku?

Kalerosse – skąd się wzięło?

Kalerosse to połaczenie brukselki i jarmużu, wyhodowana jak efekt 15 lat ciężkiej pracy naukowców i botaników pracujących nad naturalnymi krzyżówkami roślinnymi. Celem prac było stworzenie warzywa o oryginalnym, ale zarazem łagodnym smaku i zachowaniu pełni składników odżywczych, jakie może dać ludziom natura. Udało się znakomicie. Warto dodać, że kalerosse zostało opracowane naturalnymi metodami, bez żadnej ingerencji w genom warzywa i przy użyciu naturalnych substancji. Kalerosse jest więc zdrowe i ekologicznie odpowiedzialne, można je więc spokojnie określić mianem warzywa „bio”. W Polsce głównym dystrybutorem kalerosse jest firma Fit&Easy, która jako pierwsza wprowadziła na rynek polski ten produkt. Co ważne, warzywo to idealnie odnajduje się w naszym klimacie, stąd też istniejące pod Warszawą plantacje zapewniają klientom sezonowość i pełny smak tej niezwykłej rośliny.

tematy:

Napisz komentarz