Jak zrobić domowe, zdrowe musli dla dzieci?
Musli to świetny pomysł na zdrowe śniadanie, które od początku do końca możesz zrobić sama. Domowe musli mogą zawierać mnóstwo składników, które będą zdrowe i smaczne.
Co powinno znajdować się w musli?
Musli to mieszanka ziaren, owoców i orzechów, a także wielu innych dowolnych składników, które w połączeniu stają się energetycznym i zdrowym posiłkiem. Jak podają niektóre źródła, musli wymyślił najprawdopodobniej szwajcarski lekarz Maximilian Bircher – Benner w 1906 roku. Była to mieszanka, którą podawał swoim pacjentom, aby szybciej doszli do zdrowia. Klasyczne musli to mieszanka płatków owsianych, orzechów i owoców, podana z mlekiem lub jogurtem. Dzięki temu połączeniu, dostarczasz organizmowi zarówno dostateczną ilość białka i wapnia, jak i niezwykle ważnego dla przemiany materii błonnika znajdującego się w płatkach, witamin, które zawierają owoce oraz kwasów wielonasyconych i składników mineralnych znajdujących się w orzechach. Warto zaznaczyć, że orzechy są niezwykle ważnym źródłem witamin, wspomagającym pracę mózgu. Być może często zapominasz o tej przekąsce – musli jest więc dobrym pretekstem, aby włączyć orzechy do codziennej diety.
Domowe musli dla dzieci – baza
Płatki musli powinny składać się z bazy oraz dodatków. Dobrze, aby zarówno dodatki jak i baza zawierały jak najwięcej zdrowych elementów, ale były jednocześnie smaczne. Jedną z najzdrowszych baz do musli są z pewnością klasyczne płatki owsiane, które zawierają dużo błonnika i innych składników odżywczych. Możesz jednak jako bazy użyć także innych nasion – na przykład gryki, przygotowanej odpowiednio (prażonej). Możesz ją kupić w niektórych sklepach, podobnie jak płatki kukurydziane czy pszenicę. Bazą może być wszystko, co dobrze skomponuje się z dodatkami – ważne, żeby było odpowiednio przygotowane. Najlepsze są ziarna prażone lub takie, które możesz spożywać na surowo.
Dodatki do musli
Dodatki do musli mogą być różne i tylko od Ciebie zależy, jaki typ mieszanki chcesz przygotować. Może egzotyczną? Dobierz więc do płatków kawałki kokosa i kandyzowane owoce. A może bardziej orzechową? Polecane jest zmieszanie różnych rodzajów orzechów. Do musli możesz dodać także suszone owoce, rodzynki a nawet kawałki suszonych warzyw. Jeśli Twoje dziecko nie ruszy płatków bez kawałków słodyczy, możesz dodać nieco ciemnej czekolady lub kupione w sklepie cynamonowe gwiazdki – pamiętaj jednak, żeby nie było ich za dużo, warto przyzwyczaić dziecko do innych smaków, które również mogą sprawić mu przyjemność.
Kiedy już zalejesz płatki mlekiem lub wymieszasz z jogurtem, możesz do gotowego już musli dodać nieco świeżych owoców – najlepiej sezonowych – lub konfitur. Taki dodatek będzie świetnym urozmaiceniem mieszanki i sprawi, że musli co dzień będzie zupełnie inne!
Mama i Ja
Generalnie to nie przepadam za musli, ale dla dziecka to faktycznie może być dobry sposób na przemycenie wszystkich składników odżywczych. Zbliża się weekend, będzie więcej czasu, to spróbuję zrobić takie domowe musli. Tylko jeszcze w naszym przypadku konieczne jest zrobienie napoju roślinnego, bo nie pijemy krowiego mleka.
Kamila Jaro
Jako deser, mussli będzie odpowiednie. Ja swojej Amelce do płatków owsianych dolewam syropu truskawkowego, dodaje pokrojone truskawki i kilka sztuk borówek amerykańskich. Polecam 🙂