Sezonowe warzywa, kalerosse

Kalerosse – co to jest i dlaczego zyskuje na popularności?

Wydaje się, że ostatnimi czas świat oszalał na punkcie kalerosse. Z jego udziałem tworzone są coraz to nowe przepisy. Co to za warzywo i dlaczego skradło serca tak wielu?

Czym charakteryzuje się kalerosse?

Kalerosse to zupełnie nowe warzywo, które zostało stworzone przez ludzi. Jest połączeniem brukselki i jarmużu i zostało skonstruowane jako krzyżówka tych dwóch warzyw. Warto tutaj zaznaczyć, że do stworzenia kalerosse nie użyto modyfikacji genetycznej, a warzywo jest czystym wytworem naturalnych metod znanych naturze, jakich od lat używa się do krzyżowania roślin. Do jego stworzenia nie użyto także żadnych sztucznych czy chemicznych składników.

Kalerosse wygląda w zasadzie jak połączenie sałaty z jarmużem. O ile w przypadku brukselki je się maleńkie główki, o tyle w kalerosse źródłem smaku i witamin są zarówno liście, jak i łodyżki czy niewielkie bulwy. Liście przypominają nieco jarmuż i są zielone, z elementami fioletu.

W smaku kalerosse przywodzi na myśl zarówno brukselkę, jak i jarmuż – to wyselekcjonowanie najciekawszych nut smakowych obydwu warzyw, które zadowoli podniebienie każdego miłośnika warzyw.

podobne:  Wózek dziecięcy – jaki wybrać? Na co zwracać uwagę kupując wózek dla dziecka?

Dlaczego warto jeść kalerosse?

Jak można się domyślić, kalerosse to warzywo, które dzięki nieinwazyjnym metodom jego tworzenia i uprawy, zachowuje najlepsze cechy zarówno brukselki, jak i jarmużu. Ale to nie koniec. Kalerosse jest bombą witaminową – zawiera dwa razy więcej witaminy C niż brukselka, i dwa razy więcej witaminy B6. To również bogate źródło witaminy E.

Kalerosse jest warzywem sezonowym, które można jeść od listopada do marca. Ze względu na sezonowość, zawiera jeszcze więcej pozytywnych cech, ponieważ nie jest to warzywo importowane bądź długo przechowywane. Jego ciekawy wygląd i smak sprawiają, że nadaje się do kuchni różnego rodzaju, można bowiem przygotować z niego sałatki, dania gotowane i smażone a także jeść na surowo.

Gdzie kupić kalerosse?

Kalerosse przybyło do Polski stosunkowo niedawno, jednak istnieją już plantacje tego warzywa na naszym podwórku. Pierwsza plantacja kalerosse powstała koło Warszawy, a jej właścicielem była firma Green Factory. W Polsce producentem i dystrybutorem kalerosse jest firma Fit&Easy, która jako pierwsza zapakowała warzywo i wcieliła plan jego sprzedaży. Dzisiaj można je kupić w wielu większych sklepach spożywczych, takich jak Auchan, Netto, Intermarche czy Selgross. Można znaleźć kalerosse zapakowane w folię oraz w formie całych roślin. Do niektórych, firma dołącza książeczkę z inspiracjami i przepisami na dania, które można stworzyć z tego niezwykłego warzywa.

podobne:  Jak wygląda, jak smakuje kalerosse?

Możesz również spróbować zasiać kalerosse samemu, jednak nasiona tej rośliny są jeszcze w Polsce trudno dostępne. Można je kupić przez Internet od zagranicznych dystrybutorów. Uprawa kalerosse jest dość prosta i podobna do uprawy jarmużu. Okres siewu zaczyna się latem.

tematy:

Napisz komentarz