Na co pomaga syrop z cebuli? Naturalne sposoby na przeziębienie

Cebula, warzywo o ostrym smaku i zapachu, powodujące u człowieka płacz, ma szereg zdrowotnych właściwości. Naturalny syrop z cebuli skutecznie walczy z przeziębieniem. Na co pomaga taki syrop i jak go zrobić? Odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule.

Syrop z cebuli – jakie właściwości zdrowotne?

Cebula była używana w medycynie ludowej jako lek na bóle reumatyczne. Zalecana była na problemy trawienne, nadciśnienie, wysoki cholesterol, a także na wrzody. Jednak jej najczęstszym zastosowaniem było leczenie przeziębienia ze względu na zawartość bakteriobójczych substancji, które zdolne są pokonać bakterie odporne na działanie antybiotyków. W skład cebuli wchodzą także minerały takie jak magnez, krzem, siarka i cynk, które wzmacniają odporność oraz witamina C.

Wielu ludzi cebula odpycha ze względu na jej smak, jakim jest zmieszanie słodkiego i ostrego aromatu oraz zapach. Nie zmienia to jednak faktu, że warzywo to skutecznie „dusi” przeziębienie w samym zarodku. Kiedy pojawia się katar i kaszel ważne jest odkrztuszanie wydzieliny, aby nie spłynęła na oskrzela i w dalszej kolejności na płuca. Dlatego skutecznym sposobem na udrożnianie dróg oddechowych jest właśnie znienawidzony zwłaszcza przez dzieci, syrop z cebuli. Jego działanie zostało naukowo potwierdzone i jest często zalecane przez lekarzy zamiast drogich, aptecznych specyfików.

podobne:  Jak zostać weganinem?

Pokrojona cebula obok noża

Jak przyrządzić syrop z cebuli?

Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Ważne jest tylko to, aby odpowiednio zachować proporcje składników, których mamy tylko dwa. Są nimi cebula i cukier. Cebulę należy drobno pokroić i zasypać cukrem. Należy ułożyć ją w naczyniu, przykryć warstwą cukru i zamknąć pod pokrywą. Najlepiej, aby był to plastikowy, zamykany pojemnik. Układamy ją warstwowo – cebula, cukier itd. Można użyć również miodu, zamiast cukru, a nawet dodać odrobinę soku z cytryny. Całość należy włożyć do lodówki na 5 godzin. W tym czasie cebula puszcza sok, który od razu nadaje się do podania chorej osobie. Taki naturalny syrop można przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie. To zdecydowanie wystarczający czas, gdyż przeziębienie powinno już dawno ustać. W razie, gdyby tak się jednak nie stało, trzeba przygotować nową miksturę.

Małym dzieciom zaleca się dawkowanie po 2 -3 łyżeczki dziennie. Dorośli mogą przyjmować taki syrop w większych dawkach. Bardzo ważne jest, aby nie dodawać do niego żadnych chemicznych ulepszaczy, ponieważ skuteczność syropu spadnie wówczas praktycznie do zera. Dotyczy to w szczególności rodziców, którzy chcieliby w jakiś sposób urozmaicić smak tak, aby dzieci chętniej go przyjmowały. Nic z tego. Tylko w naturalnej postaci syrop ma szansę działania, w przeciwnym razie, nic z tego nie wyjdzie.

podobne:  Zdrowie dzieci w dobie koronawirusa, jakie statystyki i jakie objawy mogą wystąpić u dzieci?

Jak widać, najprostsze sposoby są najskuteczniejsze. Być może walorów smakowych tutaj brak, jednak stara mądra zasada głosi, że gorzki lek najlepiej leczy. Nasze babcie tak leczyły naszych rodziców, którzy z kolei mądrość starszego pokolenia przekładali przy opiece nad swoimi dziećmi i należy tę tradycję kultywować. Nie ze względu na wartości sentymentalne, ale na udowodnione naukowo skuteczne działanie w walce z przeziębieniem.

tematy:

Napisz komentarz