Na co pomaga syrop z cebuli? Naturalne sposoby na przeziębienie

Cebula, warzywo o ostrym smaku i zapachu, powodujące u człowieka płacz, ma szereg zdrowotnych właściwości. Naturalny syrop z cebuli skutecznie walczy z przeziębieniem. Na co pomaga taki syrop i jak go zrobić? Odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule.

Syrop z cebuli – jakie właściwości zdrowotne?

Cebula była używana w medycynie ludowej jako lek na bóle reumatyczne. Zalecana była na problemy trawienne, nadciśnienie, wysoki cholesterol, a także na wrzody. Jednak jej najczęstszym zastosowaniem było leczenie przeziębienia ze względu na zawartość bakteriobójczych substancji, które zdolne są pokonać bakterie odporne na działanie antybiotyków. W skład cebuli wchodzą także minerały takie jak magnez, krzem, siarka i cynk, które wzmacniają odporność oraz witamina C.

Wielu ludzi cebula odpycha ze względu na jej smak, jakim jest zmieszanie słodkiego i ostrego aromatu oraz zapach. Nie zmienia to jednak faktu, że warzywo to skutecznie „dusi” przeziębienie w samym zarodku. Kiedy pojawia się katar i kaszel ważne jest odkrztuszanie wydzieliny, aby nie spłynęła na oskrzela i w dalszej kolejności na płuca. Dlatego skutecznym sposobem na udrożnianie dróg oddechowych jest właśnie znienawidzony zwłaszcza przez dzieci, syrop z cebuli. Jego działanie zostało naukowo potwierdzone i jest często zalecane przez lekarzy zamiast drogich, aptecznych specyfików.

Pokrojona cebula obok noża

Jak przyrządzić syrop z cebuli?

Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Ważne jest tylko to, aby odpowiednio zachować proporcje składników, których mamy tylko dwa. Są nimi cebula i cukier. Cebulę należy drobno pokroić i zasypać cukrem. Należy ułożyć ją w naczyniu, przykryć warstwą cukru i zamknąć pod pokrywą. Najlepiej, aby był to plastikowy, zamykany pojemnik. Układamy ją warstwowo – cebula, cukier itd. Można użyć również miodu, zamiast cukru, a nawet dodać odrobinę soku z cytryny. Całość należy włożyć do lodówki na 5 godzin. W tym czasie cebula puszcza sok, który od razu nadaje się do podania chorej osobie. Taki naturalny syrop można przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie. To zdecydowanie wystarczający czas, gdyż przeziębienie powinno już dawno ustać. W razie, gdyby tak się jednak nie stało, trzeba przygotować nową miksturę.

Małym dzieciom zaleca się dawkowanie po 2 -3 łyżeczki dziennie. Dorośli mogą przyjmować taki syrop w większych dawkach. Bardzo ważne jest, aby nie dodawać do niego żadnych chemicznych ulepszaczy, ponieważ skuteczność syropu spadnie wówczas praktycznie do zera. Dotyczy to w szczególności rodziców, którzy chcieliby w jakiś sposób urozmaicić smak tak, aby dzieci chętniej go przyjmowały. Nic z tego. Tylko w naturalnej postaci syrop ma szansę działania, w przeciwnym razie, nic z tego nie wyjdzie.

Jak widać, najprostsze sposoby są najskuteczniejsze. Być może walorów smakowych tutaj brak, jednak stara mądra zasada głosi, że gorzki lek najlepiej leczy. Nasze babcie tak leczyły naszych rodziców, którzy z kolei mądrość starszego pokolenia przekładali przy opiece nad swoimi dziećmi i należy tę tradycję kultywować. Nie ze względu na wartości sentymentalne, ale na udowodnione naukowo skuteczne działanie w walce z przeziębieniem.

Napisz komentarz