Jedną z najzdrowszych baz do musli są z pewnością klasyczne płatki owsiane, które zawierają dużo błonnika i innych składników odżywczych. Możesz jednak jako bazy użyć także innych nasion – na przykład gryki, przygotowanej odpowiednio (prażonej)….Dzięki temu połączeniu, dostarczasz organizmowi zarówno dostateczną ilość białka i wapnia, jak i niezwykle ważnego dla przemiany materii błonnika znajdującego się w płatkach, witamin, które zawierają owoce oraz kwasów wielonasyconych i składników mineralnych znajdujących się w orzechach.
Dla przykładu płatki owsiane zawierają dużo błonnika. Natomiast orzechy, które dla naszej zdrowotności powinny znaleźć się w każdej mieszance. Czego unikać w gotowym musli? Paradoksalnie nie każde musli, które znajdziesz w sklepie będzie zawierało wartościowe składniki i witaminy.
Dodatkowo, same płatki, na bazie których zrobione jest musli, posiadają dużo błonnika, który oprócz tego, że jest dobry na odchudzanie, w przypadku dziecka może obniżyć stężenie glukozy i zmniejszyć wchłanianie cholesterolu. Jakie dodatki do musli?
Ćwicząc na siłowni, jedz potrawy z właściwą porcją węglowodanów, błonnika i białka. Jedz pełnoziarniste produkty i żywność węglowodanową o niskim indeksie glikemicznym. Na talerz nakładaj warzywa, owoce, orzechy i nasiona.
Po drugie nasiona Również nasiona i płatki są niezwykłym źródłem witamin, a przede wszystkim błonnika. Wśród tego rodzaju specjałów polecamy przede wszystkim: Płatki musli – można je kupić jako gotowe mieszanki, lub zrobić ze zbóż i kandyzowanych owoców.
jogurtach owocowych można znaleźć dodatkowy cukier (nie tylko ten pochodzący z owoców), barwniki, substancje poprawiające smak i konsystencje, natomiast samych owoców jest niewiele (najczęściej są w postaci wsadu owocowego, który na skutek silnego rozdrobnienia praktycznie pozbawiony jest błonnika
Najnowsze komentarze