Zdrowe dodatki do musli dla dzieci. Jak skomponować wartościową mieszankę musli?
Musli to świetny pomysł na śniadanie, zarówno dla Ciebie, jak i dla dziecka. Jest wiele domowych sposobów na to, żeby zrobić domowe musli, które będzie zdrowe i smaczne.
Dlaczego warto jeść musli?
Musli to świetna alternatywa dla codziennego chleba, parówek i jajek, które być może często jesz na śniadanie. Musli jest zdrowe i lekkie, a ponadto podanie go nie wymaga wiele wysiłku. Większość dzieci jest fanami słodyczy, a musli to świetny pomysł na to, aby i wilk był syty (w tym przypadku dziecko) i owca cała (najprawdopodobniej Ty).
Odpowiednio dobrane musli, zależnie od składników mogą być źródłem mikroelementów i witamin. Dodatkowo, same płatki, na bazie których zrobione jest musli, posiadają dużo błonnika, który oprócz tego, że jest dobry na odchudzanie, w przypadku dziecka może obniżyć stężenie glukozy i zmniejszyć wchłanianie cholesterolu.
Jakie dodatki do musli?
Zależenie od tego, czy Twoje dziecko jest fanem cynamonu, czy może czekolady, możesz pokusić się o dodanie odrobinę tego typu łakoci do swojej mieszanki musli. Pamiętaj jednak przede wszystkim, że baza, z jakiej wykonane powinno być musli musi przede wszystkim zawierać dużo witamin. Jeśli tworzysz musli, które ma postać jakiś czas w słoiku, powinnaś dodać do mieszanki wszystkie suche i niepsujące się elementy, takie jak orzechy, nasiona, czy kandyzowane owce. Szczególnie to ostatnie może zyskać aprobatę Twojego dziecka, a warto dodać, że owoce kandyzowane również zawierają witaminy. Jeśli nie ufasz owocom ze sklepu, możesz spróbować kandyzować owoce sama, na przykład z mniejszą ilością cukru. Dobrą opcją będą także owoce suszone albo liofilizowane.
Kolejną smakowitą propozycją mogą być różne rodzaje orzechów. Im bardziej chrupiące, tym lepiej. Do swojej własnej kompozycji płatków musli możesz użyć orzechów włoskich, laskowych, makadamia, migdałów, nerkowców, kawałków kokosa. Dobrym pomysłem będzie rozdrobnienie orzecha na małe kawałki i zaproponowanie dziecku zabawy w odgadywanie, jaki orzech znajduje się w mieszance.
Jeśli z kolei chodzi o bazę, mogą to być płatki owsiane, płatki kukurydziane, a nawet gryka i innego rodzaju zboża. Należy tylko odpowiednio takie zboża przygotować, ale równie dobrze odpowiednio przetworzone, chrupiące ziarna – na przykład grykę – kupisz w sklepach.
Co jeszcze możesz dodać do musli?
Oprócz chrupkich dodatków, do musli możesz dodawać odpowiednie składniki „na świeżo”. Musli możesz podawać z jogurtem lub mlekiem, także roślinnym (kokosowym, owsianym, ryżowym). Do świeżego mleka czy jogurtu możesz dodać łyżkę miodu, oraz, obowiązkowo – świeże, sezonowe owoce! To najlepszy pomysł, żeby urozmaicić posiłek. Rodzajów musli może być tak wiele, ile jest plonów natury, a przyrządzenie ulubionej mieszanki zależy tylko i wyłącznie od Twojej kreatywności.
Klaudia
U nas super sprawdzają się suszone owoce, czekolada bez cukru i chia – dzieciom smakuje i jest zdrowe, często daję im zamiast słodyczy.