Ma więc w sobie charakterystyczne nuty brukselki wzbogacone o słodycz i lekko orzechowy posmak jarmużu. Połączenie to jest niezwykle ciekawe i smaczne!…Udało się w stu procentach – tak oto w 2012 na rynek w Stanach Zjednoczonych zawitało ekologiczne połączenie jarmużu i brukselki, wyhodowane za pomocą naturalnych metod krzyżowania roślin.
Z krzyżówki jarmużu i brukselki powstała podobna do kapusty forma, która w smaku przypomina zarówno brukselkę, jak i jarmuż. Co jednak najważniejsze, w procesie tworzenia tej nowej rośliny nie dopuszczono do ingerencji sztucznych składników ani modyfikacji genetycznej GMO….W smaku kalerosse jest nieco słodszą wersją brukselki, z najlepszymi jej właściwościami i orzechowymi nutami smakowymi jarmużu. Jak możemy się domyślać, kalerosse jest bardzo zdrowa – posiada dwa razy więcej witaminy B6 i witaminy C niż zwykła brukselka, a także duże stężenie witaminy E.
Jeśli Twoje dziecko nie przepada za brukselką, być może polubi właśnie to warzywo – jest nieco łagodniejszą wersją brukselki, która jest przełamana lekko orzechowym aromatem jarmużu. Skąd wziąć kalerosse?…Otóż wszystko to, co w brukselce i jarmużu a także dużo więcej. Jest więc bogatym źródłem witaminy B6 i C – ma ich dwa razy więcej niż sama brukselka! Dodatkowo kalerosse zawiera także witaminę E, a także potas, magnez, błonnik, kwas foliowy oraz dużo przeciwutleniaczy.
Sprawia to, że kalerosse pokochają zarówno miłośnicy brukselki, jak i ci, którzy nie są jeszcze do niej przekonani. Dlaczego warto jeść kalerosse? Przede wszystkim, jako naturalna krzyżówka brukselki i jarmużu, łączy ona w sobie wszystkie najzdrowsze elementy obydwu warzyw….Dzięki ciekawemu połączeniu smakowemu brukselki i jarmużu, kalerosse jest jednocześnie jedyne w swoim rodzaju prezentując nuty smakowe obydwu warzyw w ciekawych proporcjach.
Jest połączeniem brukselki i jarmużu i zostało skonstruowane jako krzyżówka tych dwóch warzyw….Jak można się domyślić, kalerosse to warzywo, które dzięki nieinwazyjnym metodom jego tworzenia i uprawy, zachowuje najlepsze cechy zarówno brukselki, jak i jarmużu. Ale to nie koniec.
Kalerosse to zupełnie nowa roślina, która powstała na skutek krzyżówki dwóch znanych nam dobrze warzyw– brukselki i jarmużu. O ile kalerosse nie wygląda stricte jak brukselka, ani jak jarmuż, o tyle możemy znaleźć w jego wyglądzie cechy obydwu roślin….Kalerosse to połaczenie brukselki i jarmużu, wyhodowana jak efekt 15 lat ciężkiej pracy naukowców i botaników pracujących nad naturalnymi krzyżówkami roślinnymi.
Kalerosse przypomina swoim wyglądem brukselkę, lecz faliste listki wokół tworzą fioletowo-zielone rozetki. Smak kalerosse również zachwyca – to połączenie nut brukselki ze słodkawym, lekko orzechowym posmakiem jarmużu….W jego 100 gramach znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w brukselce. Kalerosse zwiera też mnóstwo witaminy E wspierającej wzrok i będącej głównym antyoksydantem.
Najnowsze komentarze